Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδίας, γνωστό επίσης και ως μυοκαρδιοπάθεια από Stress ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, είναι οξεία καρδιακή πάθηση με δυσλειτουργία του καρδιακού μυός.
Εκδηλώνεται συνηθέστερα με πόνο στο στήθος, δύσπνοια, οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά μιμείται άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα.
Ο μηχανισμός βλάβης δεν είναι σαφής. Επικρατεί η άποψη ότι οι αυξημένες κατεχολαμίνες (ορμόνες του stress) προκαλούν σπασμό των μικρών καρδιακών αγγείων με συνέπεια παροδική παράλυση του μυοκαρδίου. Σε αντίθεση, οι μεγάλες επικαρδιακές αρτηρίες (στεφανιαίες αρτηρίες) διατηρούν φυσιολογική ροή αίματος, χωρίς σημαντική απόφραξη.
Μια έντονα στρεσογόνος ψυχική ή σωματική κατάσταση, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια υλική ή φυσική καταστροφή, μπορεί να πυροδοτήσουν οξεία μυοκαρδιακή δυσλειτουργία, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες.
Οι κλινικές εκδηλώσεις, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος, είναι συχνά παρόμοιες με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή φλεγμονή της καρδιάς, και η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται εξ αποκλεισμού.
Ο υπέρηχος καρδιάς (triplex καρδιάς) βοηθά σημαντικά στη διάγνωση, καθώς καταδεικνύει δυσλειτουργία μυοκαρδίου, με συχνά τη χαρακτηριστική εικόνα της πάσχουσας καρδιακής κορυφής – εικόνα που θυμίζει φουσκωμένο μπαλόνι ή πιθάρι, όπως τα πιθάρια-παγίδες χταποδιών των Ιαπώνων ψαράδων: takotsubo, από όπου πήρε το περίεργο όνομα η μυοκαρδιοπάθεια.
Η τελική διάγνωση, συχνά προϋποθέτει περαιτέρω διερεύνηση με:
- μαγνητική καρδιάς,
- καρδιακή κοιλιογραφία,
- στεφανιογραφία
Το χρόνιο stress αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν το γυναικείο φύλο και η ηλικία άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.
Η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνουν πλήρως, αλλά σε κάποια άτομα η πάθηση μπορεί να επανέλθει (υποτροπιάζουσα μυοκαρδιοπάθεια από stress.)
Σπάνια, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ή οξύ πνευμονικό οίδημα, λόγω χαμηλής καρδιακής παροχής. Άλλες εκδηλώσεις της πάθησης είναι αρρυθμία ή θρομβοεμβολικά επεισόδια, όπως ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις με πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας και ανάρρωση του πάσχοντος.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε αγωγή καρδιακής ανεπάρκειας και χορήγηση β- αναστολέα για την καταστολή των επιβλαβών συνεπειών των ορμονών του stress στο μυοκάρδιο.
Το συναισθηματικό stress θα πρέπει να αποφεύγεται με ανάπτυξη μεθόδων συναισθηματικής αποφόρτισης.